Coloured Glasses - Skolor
Wide cg landing photo web

Coloured Glasses

Coloured Glasses ACLEV - en workshop om interkulturellt lärande

YFU är specialister på interkulturellt lärande genom vår långa erfarenhet av utbytesår för gymnasiestudenter och den förberedelse och stöd vi ger till våra studenter. I Coloured Glasses har vi tagit våra viktigaste nycklar till interkulturellt lärande och skapat en workshop för att nå ut till fler ungdomar (och vuxna) i Sverige för att skapa större tolerans och förståelse för varandra. Det är en interaktiv workshop som utmanar deltagarna att med olika övningar se på världen och sig själva. Målet är att bli mer medveten om hur de glasögon du bär färgar dina tolkningar och möjligheter att ta till dig av andra kulturer.

Erasmus+ finansierar nu ett utökat Coloured Glasses-projekt – ACLEV (Active Citiziens Living European Values) – med syfte att nå ut med Coloured Glasses till fler människor, samt att utbilda en bredare grupp workshopledare. 


Är du intresserad av en workshop till den skola eller förening, anmäl ditt intresse nedan eller maila philip@yfu.se.

Bli en Coloured Glasses workshopledare!

Coloured Glasses workshopsledare bidrar till en fredligare och mer öppen värld genom att hålla workshops inom teman:Identitet, Interkulturell kommunikation, Stereotyper och fördomar samt Mänskliga rättigheter. Kom med du också!

Vad gör en Coloured Glasses workshopledare?

Efter grundutbildningen ordnas det volontärträffar där Coloured Glasses workshopsledare möts för att inspireras, planera och umgås. Du blir även en del av Coloured Glasses internationella nätverk och kan ta del av vidareutbildningar och får möjligheter att hålla workshops utomlands. Coloured Glasses workshopledare för förfrågningar om att hålla workshops för olika skolor och föreningar samt läger. 

Som Coloured Glasses workshopledare får du:

  • Vara med och bidra till en fredlig värld full med ansvarsfulla och globala medborgare genom att hålla i valfritt antal workshops tillsammans med andra i Coloured glasses-nätverket
  • En meriterande erfarenhet på ditt CV
  • Engagemanget som workshopledare är ideellt och sker på sidan av skola, jobb eller annat, det innebär givetvis också att den tid du har att lägga på detta varierar.
  • Vara med och utveckla projektet
  • Bli en del av ett internationellt nätverk

På grundutbildningen får du under en helg en introduktion till alla de teman som Coloured Glasses arbetar med. Du får lära dig om non-formal education och andra pedagogiska koncept kring interkulturell förståelse och kommunikation. Du får möjligheten att utveckla kunskaper kring retorik och som gruppledare. Under utbildningen står vi för mat samt allt utbildningsmaterial. Anmäl dig och läs mer via dokumentet längre ner på sidan. Vi ser fram emot att träffa dig!

Skolturné 2019 - Bjud in världen till ditt klassrum

Under drygt åtta år har YFU:s skolturné utmanat fördomar, skapat diskussion och inspirerat till samarbete över kulturgränser. Vi har besökt högstadie- och gymnasieskolor på utvalda städer runt om i Sverige och fått mycket bra respons. Nu kan du boka in ett besök på din skola! Vår workshop baseras på YFU:s internationella metodmaterial Coloured Glasses och leds av våra EVS-volontärer Marianna från Tyskland och Marie från Frankrike. Båda är unga vuxna som själva vet hur det är att delta i ett kulturutbyte och de har stor erfarenhet av att leda andra ungdomar. Du når dem på e-mail marianna@yfu.se och marie@yfu.se.

Då workshopen är interaktiv arbetar vi med grupper om max 30 personer. Innehållet bygger på varje grupps egna tankar och erfarenheter, men gemensamt är att workshopen är 90 minuter lång och består av:

  • Ett inspirerande möte med en ung vuxen från ett annat land.
  • Interaktiva övningar i grupp på temat kultur och kulturutbyten.
  • Diskussioner om stereotyper, fördomar, samarbete och kulturell förståelse.

Vi erbjuder pass på engelska framför allt, men hör med oss om du hellre vill ha ett pass på tyska eller franska. Vi kan även förlänga workshopen enligt dina önskemål.

Workshopen är kostnadsfri eftersom vi på YFU anser att kulturmöten berikar och angår alla!

Läs mer om Coloured Glasses! Projektet stöds via Erasmus+ genom European Voluntary Service.

Anmäl ert intresse för en Coloured Glasses ACLEV-workshop

Kontaktperson

Kontaktinformation

Meddelande till YFU

Loading
You have errors. Please check your entries above!

*Då du skickar in dina kontaktuppgifter till YFU Sverige går du med på
att vi hanterar dem enligt vår datalagringspolicy. Den kan du läsa mer om här.